Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

10ο Ενημερωτικό Σημείωμα



Ζάκυνθος, 13/02/2013
100 Ενημερωτικό Σημείωμα

«Ανακοίνωση σχετικά με την ολομέλεια προέδρων των συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας»

Αγαπητοί Συναδέλφοι,
            Άλλη μία ολομέλεια προέδρων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου  στην Αθήνα με σκοπό τη λήψη απόφασης σχετικά με την αγωνιστική μας πορεία ως κλάδος, δίχως όμως να παρθεί κάποια απόφαση. Κι αυτό γιατί από τους 110 προέδρους που συμμετείχαν στην ολομέλεια οι 10 πρόεδροι μετέφεραν αποφάσεις μέσα από γενικές συνελεύσεις με απαρτία ενώ οι υπόλοιποι 100, ενώ είχαν προτάσεις δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, βάση του καταστατικού της Ομοσπονδίας.
            Παρόλα αυτά οι πρόεδροι της χώρας τοποθετήθηκαν και έστειλαν τα μηνύματα  από τις συνελεύσεις τους. Η απογοήτευση για ό,τι συμβαίνει και για όσα σχεδιάζονται ήταν διάχυτη σε όλες τις τοποθετήσεις. Τα δύο ζητήματα που κυριάρχησαν ήταν το ζήτημα της αξιολόγησης-χειραγώγησης με το νέο προεδρικό διάταγμα που έχει τεθεί σε διαβούλευση και το θέμα με τα πειθαρχικά συμβούλια και το νέο πειθαρχικό δίκαιο, που καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας. Όλοι συμφώνησαν στην απόσυρση  του προεδρικού διατάγματος σχετικά με την αξιολόγηση αφού συνδέεται άμεσα με το βαθμό και το μισθό μας καθώς και ότι ο τρόπος της αξιολόγησης έχει άλλη στόχευση από αυτή της ανατροφοδότησης και της βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου. Άνοιξαν σχεδόν όλα τα θέματα που μας απασχολούν όπως η υποχρηματοδότηση, οι μεταφορές, τα προβλήματα των αναπληρωτών, οι σχεδιαζόμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, η αύξηση του διδακτικού ωραρίου, η διάλυση της υγείας, το πρόβλημα της υγειονομικής μας περίθαλψης, το ασφαλιστικό κ.ά.
            Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου προτείνει ομόφωνα η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο να είναι καταστατική με σκοπό την ενίσχυση του θεσμικού οργάνου της ολομέλειας των προέδρων. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί στο θεσμικό όργανο η αρμοδιότητα που του αρμόζει με δυνατότητα λήψης αποφάσεων.
             Παρακάτω παραθέτουμε αναλυτικά την τοποθέτηση του προέδρου όπως ακριβώς έχει καταγραφεί στα πρακτικά της ολομέλειας των προέδρων:
Συνάδελφοι, καλησπέρα!
Λέγομαι Κουρσάρης Αντώνης και έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου “Διονύσιος Σολωμός” που δίνει ένα βροντερό παρόν σε όλες τις κινητοποιήσεις και αποτελεί το φορέα που συσπειρώνει όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του νησιού.
Συνάδελφοι, δεν γνωριζόμαστε. Συμμετέχω για πρώτη φορά σε αρχαιρεσίες. Είμαι εκλεγμένος με την Εκπαιδευτική Ριζοσπαστική Συνεργασία και σήμερα ήρθα εδώ για να εκφράσω μια ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ:
·κραυγή αγωνίας των αναπληρωτών συναδέλφων, οι οποίοι με εργασιακές σχέσεις γαλέρας, με τους ανύπαρκτους διορισμούς καλούνται να δρομολογήσουν τη ζωή τους ταξιδεύοντας από χωριό σε χωριό και από νησί σε νησί.
·κραυγή αγωνίας των νέων συναδέλφων των 650€ φέτος ή 498€ πέρυσι που τιμωρημένοι από τον “Νόμο Διαμαντοπούλου” παρέμειναν για 2-3 χρόνια στον τόπο διορισμού τους και περιμένουν ως επαίτες μια μετάθεση που δεν θα έρθει...
·κραυγή αγωνίας των συναδέλφων μεγαλύτερης ηλικίας που με δυσκολία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας (φόροι, χαράτσια, δάνεια, σπουδές παιδιών, κ.λπ.) χάνοντας ουσιαστικά την υγειονομική τους περίθαλψη.
Δυστυχώς κι εμείς δεν είχαμε την πολυπόθητη απαρτία, επιτρέψτε μου όμως να σας καταθέσω ορισμένες σκέψεις των συναδέλφων της Ζακύνθου:
·Οι μονοήμερες και κλαδικές απεργίες αποδυναμώνουν το κίνημα και απαξιώνουν το θεσμό της απεργίας στη συνείδηση των συναδέλφων, τους αποκαρδιώνουν και τους απογοητεύουν πιστεύοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.
·Λέμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην αξιολόγηση, τον νεοεπιθεωρητισμό με χειραγώγηση και αυταρχισμό που θεσμοθετείται με σκοπό τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με απολύσεις.
·Όσον αφορά το ζήτημα του πειθαρχικού, αναδείξτε κύριοι του ΔΣ την αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Άκουσα το πρωί τον Πρόεδρο (ενν. κο Μαντά Κομνηνό) να θέτει ρητορικά ερωτήματα σχετικά με την ανάδειξη των προβλημάτων των νέων συναδέλφων. Ταυτόχρονα μίλησε με δύο μόνο λέξεις για το ΔΝΤ και την τρόικα, ενώ δεν μίλησε καθόλου για την εσωτερική τρόικα, την τρικομματική κυβέρνηση. Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, χωρίς να χάνω την ευγένειά μου, η στάση αυτή να θυμίζει στρουθοκαμηλισμό!

Το μνημόνιο εφαρμόζεται και στην εκπαίδευση δίνοντας τέλος στο δημόσιο σχολείο, με νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, με 1,5τ.μ. να αναλογεί σε κάθε μαθητή.
Είμαι νέος άνθρωπος! Οραματίζομαι ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο.
Υπάρχει άλλη πολιτική και διαφορετικός τρόπος άσκησης του συνδικαλισμού, όπου πρωταρχικός του σκοπός είναι η προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων.
Ο καθένας ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του. Μόνο με αγώνες διαρκείας θα ακυρώσουμε τις μνημονιακές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.
Ας ξαναζωντανέψουμε τους θεσμούς, ας ξαναζωντανέψουμε τη ΔΟΕ που έχει μετατραπεί σε φιλήσυχο σωματείο. Ας ξαναγίνει η ΔΟΕ η ασπίδα προστασίας του εκπαιδευτικού με αριστερό και ταξικό προσανατολισμό.
Κλείνοντας, συνάδελφοι, θα ήθελα να δηλώσω με πραγματική ειλικρίνεια -μπορεί να είμαι και εκτός πραγματικότητας- ότι αισθάνομαι ΝΤΡΟΠΗ να γυρίσω πίσω στη Ζάκυνθο και να αναφέρω στους συναδέλφους μας ότι συμμετείχα σε μια ολομέλεια που διεξάγεται σε πεντάστερο ξενοδοχείο, την ίδια στιγμή που δυσκολευόμαστε να περάσουμε το μήνα μας! Καταθέτω, λοιπόν, αίτημα των συναδέλφων να μειώσετε τη συνδρομή μας προς την Ομοσπονδία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου