Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Σχετικά με την είδηση για κλιμάκιο ελεγκτών δημόσιας διοίκησης στη Ζάκυνθο



Ζάκυνθος, 16/04/2013
«Σχετικά με την είδηση για κλιμάκιο ελεγκτών δημόσιας διοίκησης
στη Ζάκυνθο»

Συναδέλφισσες, Συναδέλφοι,
Εδώ και μία εβδομάδα επικρατεί κλίμα αναστάτωσης, φόβου και τρομοκράτησης στον εκπαιδευτικό χώρο και στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ζακύνθου. Αφορμή υπήρξε η διασπορά της είδησης της έλευσης κλιμακίου ελεγκτών της δημόσιας διοίκησης με σκοπό τον έλεγχο των δημοσίων υπηρεσιών της περιοχής μας.
Δηλώνουμε απερίφραστα πως η κίνηση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες της τρικομματικής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει στην συνείδηση του κόσμου τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Αλλά να  θυμίσουμε, σε όσους επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους εκπαιδευτικούς, πως η δημόσια εκπαίδευση αντιμετωπίζει κυρίως πρόβλημα έλλειψης εκπαιδευτικών και όχι κοπανατζήδων. Από την αρχή της χρονιάς,  η έλλειψη χρηματοδότησης, οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων έχουν δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση. Η δημόσια εκπαίδευση κρατιέται όρθια μόνο και μόνο χάρη στη συνείδηση, στο φιλότιμο και την ουσιαστική δουλειά των εκπαιδευτικών.
Η καλλιέργεια του φόβου εξυπηρετεί σκοπιμότητες που οδηγούν στην αποδοχή της επερχόμενης αύξησης ωραρίου. Δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας  στους συναδέλφους, ενώ παράλληλα οι αοριστίες γύρω από το ωράριό μας αφήνουν περιθώρια παρανοήσεων και αυθαίρετων αποφάσεων από τη πλευρά κάποιων διευθυντών.

Ως Σύλλογος ενημερώνουμε και επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις:

α) Ο Ν.2517/97 καθορίζει το διδακτικό μας ωράριο ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας (καθορίζεται έως 10 έτη υπηρεσίας στις 24 ώρες, από 10 έως και 15 έτη στις 23 ώρες, από 15 έως 20 έτη στις 22 ώρες και από 20 έτη και πάνω στις 21 ώρες).
β) Ο Ν.1566/85 κάνει σαφή διάκριση ανάμεσα στο εργασιακό και το διδακτικό μας ωράριο. Δηλ. ενώ το εργασιακό ωράριο καθορίζεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας το εργασιακό ωράριο ορίζεται έως τις 30 ώρες την εβδομάδα για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου. Διευκρινίζεται επομένως ότι όταν ο συνάδελφος έχει ολοκληρώσει το διδακτικό του ωράριο δεν είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στη σχολική μονάδα παρά μονάχα αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο από το σχολείο.
Το ίδιο το Υπουργείο επιβεβαιώνει αυτή την άποψη λέγοντας στην απάντησή του ότι : «σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 13, παρ. 8 καθώς και του άρθρου 14, παρ. 20 του Ν. 1566/1985 …. Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τις εργάσιμες μέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που τους έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου, όχι πέρα από έξι(6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα.

Ως Δ.Σ του Συλλόγου μας καλούμε:
α) Τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, να μην κρατούν τους συναδέλφους πέραν της άσκησης του διδακτικού τους ωραρίου και να μη συμβάλλουν στο κλίμα τρομοκράτησης που προσπαθεί να επιβληθεί  παντοιοτρόπως. Να μην αφήσουν κανένα περιθώρια να στοχοποιηθούν εν τέλει οι ίδιοι.

β) Τους συναδέλφους αν υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής της παραμονής τους μέχρι τις 2 η ώρα, δίχως να συντρέχουν λόγοι, να ενημερώσουν άμεσα το ΔΣ του συλλόγου μας και φυσικά να ζητούν έγγραφη εντολή που να αναφέρει τη σχετική νομοθεσία. Δεν είναι κανένας συνάδελφος υποχρεωμένος να παίρνει υπηρεσιακό σημείωμα για να αποχωρεί από τη σχολική μονάδα όταν έχει ολοκληρώσει το διδακτικό του ωράριο και δεν του έχει ανατεθεί οποιαδήποτε εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου