Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

1 Ενημερωτικό Σημείωμα Ιανουαρίου


Ζάκυνθος, 13 Ιανουαρίου 2014

1ο Ενημερωτικό Σημείωμα Ιανουαρίου
 1ο ΘΕΜΑ: Σεμινάρια για την αυτοαξιολόγηση - Κάλεσμα σε απεργιακή κινητοποίηση
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, μέλη του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος,
            Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με την Εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας με τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης» για τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων Περιφέρειας Εκπαίδευσης Ζακύνθου.
            Εφαρμόζοντας την, από 26 Νοεμβρίου 2013, απόφαση της Δ.Ο.Ε. (Αρ.Πρωτ.:437) για συνδικαλιστική κάλυψη με κήρυξη τρίωρων στάσεων εργασίας, σε κάθε απόπειρα πραγμάτωσης αντίστοιχων σεμιναρίων, σε οποιοδήποτε σύλλογο της Ελλάδος, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ΟΜΟΦΩΝΑ στο έκτακτο Δ.Σ. της 13ης Ιανουαρίου 2014, αποφάσισε: την κήρυξη, επιπρόσθετα της Δ.Ο.Ε., για την ίδια ημέρα, Τετάρτη 15 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2014, τρίωρης στάσης εργασίας (σύμφωνα με το άρθρο 20, παρ.1 του Ν.1264/82), καλύπτοντας πλήρως το εργασιακό ωράριο των συναδέλφων (3ωρη στάση Δ.Ο.Ε. + 3ωρη στάση του Συλλόγου μας), ώστε απρόσκοπτα να εκφρασθεί η αντίδρασή μας στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
σας καλούμε να παραστείτε μαζικά και να εναντιωθούμε στην ενεργοποίηση κάθε προσπάθειας που στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς ως μοναδικούς υπεύθυνους των προβλημάτων, που η πολιτική της κυβέρνησης δημιούργησε στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Κρήτη, Ρόδο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, κα) οι τοπικοί Σύλλογοι έχουν μπλοκάρει την πραγματοποίηση των σεμιναρίων με τη δυναμική παρουσία της πλειοψηφίας των συναδέλφων.
            Αρνούμαστε να συναινέσουμε σε διαδικασίες που μεταφέρουν τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής της Ε.Ε στο μαθητή, στο γονιό, στη σχολική μονάδα.
            Οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε τη δημόσια εκπαίδευση, ξέρουμε πως η ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία δεν "κλείνεται" σε "κουτάκια και δείκτες". Όπως ενημερωθήκαμε, στην Κέρκυρα είχαν κανονίσει επίσης την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου «επιμορφωτικά σεμινάρια», αλλά κάτω από την πίεση της στάσης εργασίας τα ματαίωσαν!
            Καλούμε όλους και όλες την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 να βρίσκονται έξω από το χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου, στο 2ο Δημοτικό σχολείο.
          Καλούμε τους διευθυντές των σχολείων να μη συμμετέχουν στα σεμινάρια.
            Η κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας της Δ.Ο.Ε. και ακολούθως η κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας του Συλλόγου μας, παρέχει τη ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
ΑΠΟ ΤΙΣ 08:30 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ «ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ»  ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙΚΑ!

2ο ΘΕΜΑ: Εισφορά αλληλεγγύης
            Χιλιάδες είναι οι πολίτες που ενημερώθηκαν από επαγγελματικές ενώσεις, συνδικαλιστικούς φορείς για την κατάθεση αίτησης επιστροφής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σε κάποιους δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι καταθέτοντας την αίτηση θα λάβουν πίσω τα χρήματα που παρανόμως τους παρακρατήθηκαν χωρίς όμως να ισχύει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής. Πολλοί πίστεψαν ότι η περικοπή μεγάλου μέρους του μισθού μας με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σύμφωνα με τα μνημόνια, θα μας δινόταν πίσω με μια απλή αίτηση!
            Μεταξύ των άλλων έφθασε και άλλη πληροφορία ότι δικαιώθηκαν πρωτόδικα δικηγόροι που κατέφυγαν για το όλο θέμα στην Καβάλα χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να το επιβεβαιώσει με έγγραφο. Μετά από αυτά λοιπόν γίνεται κατανοητό ότι όλος αυτός ο θόρυβος ήταν χωρίς ουσία.
            Βέβαια όλα τα παραπάνω δε στερούν από τους συναδέλφους το δικαίωμα να καταθέσουν την αίτηση χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα τους επιστραφούν οι παρακρατήσεις όπως πιστεύουν αρκετοί. Χαρακτηριστικά παραθέτουμε απόσπασμα από το έγγραφο που απέστειλε προς τη ΔΟΕ η νομική σύμβουλος κα Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα στις 31/12 /2013:
ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΔΟΕ
       Αθήνα, 31-12-2013
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
Αναφορικά με το θέμα, που έχει ανακύψει σχετικά με την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης ύψους 2% του άρθρου 38 του Ν. 3986/2011 καθώς και την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ίδιου Νόμου και τις αιτήσεις διακοπής της παραγραφής, που σπεύδουν να υποβάλλουν δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα κάτωθι:
1) Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευτεί κάποια δικαστική απόφαση, με την οποία να κρίνεται αμετάκλητα, η συνταγματικότητα ή μη των ως άνω εισφορών. Είναι γνωστό βεβαίως, ότι έχουν υποβληθεί προσφυγές αναφορικά με το θέμα αυτό, οι οποίες ωστόσο, δεν έχουν κριθεί αμετακλήτως.
2) Κατά την προσωπική, νομική μου αντίληψη, οι ως άνω εισφορές είναι αντίθετες τόσο προς το Σύνταγμα όσο και προς τους Διεθνείς κανόνες δικαίου (ΕΣΔΑ), δεδομένου, ότι είναι μη ανταποδοτικές και σε κάθε περίπτωση εντασσόμενες μέσα στο ευρύτατο πλαίσιο των περικοπών των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς την αρχή της αναλογικότητας, που πρέπει να διέπει κάθε μέτρο, που λαμβάνει η πολιτεία εις βάρος επιμέρους κατηγοριών πολιτών.
3) Η υποβολή αίτησης διακοπής της παραγραφής μοναδικό σκοπό έχει την διασφάλιση, ότι οι αξιώσεις για επιστροφή των παρακρατηθέντων κατά το έτος 2011 δεν θα υποκύψουν στην διετή παραγραφή, που προβλέπει ο Κώδικας Περί Δικών Δημοσίου. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί, ότι η ως άνω διεκδίκηση, η αίσια έκβαση της οποίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένη, είναι προφανώς ζήτημα προσωπικής επιλογής του κάθε εκπαιδευτικού, ο οποίος και μπορεί να επιλέξει εάν θα υποβάλλει την σχετική αίτηση ή όχι ή εάν θα διεκδικήσει ακολούθως δικαστικά την επιστροφή των παρακρατηθέντων. 
Παραμένω στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

3ο ΘΕΜΑ: Κλήση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το MySchool από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
κατατέθηκε στις 26/11/2013 από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής και Νότιας Χαλκιδικής έγγραφη καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με την ψηφιακή εφαρμογή MySchool. Συγκεκριμένα, η καταγγελία κατέληγε με το αίτημα για έλεγχο α) νομιμότητας της ψηφιακής εφαρμογής του συστήματος Μyschoolως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων μαθητών, γονέων και κηδεμόνων, β) νομιμότητας και δικαιοδοσίας διευθυντών και προϊσταμένων σχολικών μονάδων να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται από την ψηφιακή εφαρμογή για τους μαθητές και γ) τυχόν παραβίασης προσωπικών δεδομένων και απόσυρσης της ψηφιακής πλατφόρμας/εφαρμογής.
Στις 19/12/2013  η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απάντησε εγγράφως στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως εξής:
 «Στο πλαίσιο εξέτασης της ως άνω υπόθεσης, προκειμένου η Αρχή να είναι σε θέση να ασκήσει τις προβλεπόμενες στο ν.2472/1997 αρμοδιότητές της, σας κοινοποιούμε αντίγραφο της ως άνω καταγγελίας και σας καλούμε, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήψη του παρόντος εγγράφου, να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας επ’ αυτής καθώς και να απαντήσετε σαφώς σε καθένα από τα ζητήματα που τίθενται στην καταγγελία αυτή. Επιπλέον, παρακαλούμε για τα εξής:
 1) Να μας γνωρίσετε τις νομοθετικές διατάξεις βάσει των οποίων προκύπτει αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα των μαθητών και των γονέων-κηδεμόνων τους στο πλαίσιο του ως άνω πληροφοριακού συστήματος.
 2) Να γνωστοποιήσετε στην Αρχή την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που πραγματοποιείται μέσω του ως άνω πληροφοριακού συστήματος.
 3) Να προσδιορίσετε επακριβώς το σκοπό της επεξεργασίας καθώς και το είδος των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται.
 4) Να τεκμηριώστε σαφώς και ειδικώς εάν η συλλογή καθενός εκ των συγκεκριμένων στοιχείων που προσδιορίζονται στην ως άνω καταγγελία (στοιχεία α) έως η) της καταγγελίας) είναι απολύτως απαραίτητη για α) την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της επεξεργασίας και β) για την σχολική φοίτηση.
 5) Να περιγράψετε τη λειτουργία του ως άνω πληροφοριακού συστήματος και την γενική αρχιτεκτονική της τεχνολογικής και δικτυακής υποδομής που υποστηρίζει την επεξεργασία.»
4ο ΘΕΜΑ: Συγκέντρωση υπογραφών
Όπως γνωρίζετε, το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός» ανταποκρινόμενο στις οδηγίες της Ομοσπονδίας μας αλλά και στην απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας στις 21 Νοεμβρίου, η οποία αποφάσισε τη συλλογή υπογραφών εναντίον της συγκεκριμένης μορφής αξιολόγησης, συγκέντρωσε τις υπογραφές των συναδέλφων με επισκέψεις μελών του Δ.Σ. στα σχολεία του νησιού.           
Σας ενημερώνουμε ότι η διαδικασία ήταν απόλυτα αποτελεσματική και καλούμε όσους συναδέλφους απουσίαζαν την ημέρα που κάποιο μέλος του Δ.Σ. επισκέφθηκε το σχολείο τους, να προσέλθουν στο γραφείο του Συλλόγου μας (Τετάρτη και Παρασκευή στις 18.00 και Πέμπτη στις 19.00 μέχρι και τις 24 Γενάρη) προκειμένου να αποτυπωθεί η ομοθυμία των εκπαιδευτικών στην απόρριψη της αξιολόγησης που επιχειρεί να επιβάλει το Υπουργείο Παιδείας αγνοώντας τις απόψεις και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών.

5ο ΘΕΜΑ: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Σας ευχόμαστε ολόψυχα ευτυχισμένο το νέο έτος με υγεία και οικογενειακή προκοπή! Ας είναι το 2014 έτος αισιοδοξίας, αλληλεγγύης κι αναγέννησης!
 
Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου σας καλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 στη ταβέρνα «Ποπολάρος».

Για να κλείσετε τραπέζι επικοινωνήστε με την ταβέρνα στα τηλέφωνα: 2695045461,6972227566 μέχρι και την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.

Κόστος ανά άτομο: 15€. Στην τιμή περιλαμβάνονται ορεκτικά, ποικιλία τυριών, σαλάτα ανάμεικτη, κυρίως γεύμα, απεριόριστο κρασί ή μπύρα.

Ώρα προσέλευσης: 21:00.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Σύλλογο Συνταξιούχων Δημοσίου  Ζακύνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου