Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ανακοίνωση για τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα του Μουσείου Σολωμού


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός» επιθυμεί να ευχαριστήσει δημόσια τη Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων κα Κατερίνα Δεμέτη για τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που παρουσιάζονται στο Μουσείο.

Τα Προγράμματα σχεδιάζονται και οργανώνονται με βάση τους στόχους του Αναλυτικού Προγράμματος των σχολείων, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, τους περιορισμούς και τις δυνατότητες του χώρου και του χρόνου. Η εφαρμογή τους στηρίζεται στη βιωματική μάθηση και τη διαθεματική προσέγγιση, που επιτυγχάνεται μέσα από την παρατήρηση, την εξερεύνηση, την ανακάλυψη.

Οι μικροί μαθητές εξοικειώνονται με τον μουσειακό χώρο και τα μουσειακά αντικείμενα: τα αναγνωρίζουν, τα περιγράφουν, τα εντάσσουν στα εκθέματα του κάθε είδους. Επίσης, διατυπώνουν σκέψεις για τις χρήσεις τους και τις εμπειρίες τους με αυτά, συλλαμβάνουν τη διαφορά τους από τα κοινά εμπορεύσιμα αντικείμενα της καθημερινότητας, αντιλαμβάνονται την πολιτιστική τους αξία.

Σήμερα το μουσείο δεν αποτελεί μια κλειστή οντότητα που την προσεγγίζουμε με μονοδιάστατο τρόπο, αποσκοπώντας μόνο στην απολίθωση του παρελθόντος και των αντικειμένων του. Το σύγχρονο μουσείο στόχο έχει, όχι μόνο να συλλέγει, να διατηρεί, να ερευνά την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και να ερμηνεύει, να εκπαιδεύει και να ψυχαγωγεί. Η κα Δεμέτη με την ανιδιοτελή της προσφορά, η οποία αποτελεί σταθμό στην πνευματική ζωή του νησιού, αντιλαμβάνεται πλήρως το ηθικό της καθήκον να διαφωτίσει τους συνανθρώπους της και να συνεισφέρει στην πρόοδο και την εξέλιξη της ζακυνθινής κοινωνίας. Προασπίζεται τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Διατηρεί αλώβητη την πολιτιστική μας κληρονομιά και συμβάλλει στην άμβλυνση του κινδύνου αλλοίωσής της.

Στην εποχή της κρίσης –κρίσης ιδεών, αρχών, θεσμών και δικαιωμάτων, στην εποχή της πνευματικής νωθρότητας, της μαζικοποίησης, της επικράτησης της μαζικής κουλτούρας, της διαρκούς έλλειψης στήριξης και υποχρηματοδότησης από την πλευρά της πολιτείας, οι πρωτοβουλίες της κυρίας Δεμέτη είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτες, καθώς δημιουργεί με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και τον ανθρωπισμό.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο
       Ο Πρόεδρος                                                                   Η Γραμματέας

Αντώνης Κουρσάρης                                                            Βάσω Χροναίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου