Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

1ο Ενημερωτικό Σημείωμα Σεπτεμβρίου


                                                              1ο Ενημερωτικό Σημείωμα
 9 Σεπτεμβρίου 2014



Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το  Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ζακύνθου χαιρετίζει τη νέα σχολική χρονιά και εύχεται στον καθένα χωριστά υγεία, δύναμη και οικογενειακή ευτυχία και σε όλους μαζί τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση , συναδελφικότητα και αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε τα διαρκώς αυξανόμενα και εντεινόμενα προβλήματα που η μνημονιακή πολιτική σωρεύει στο χώρο της εκπαίδευσης και τα οποία αποσκοπούν στην αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα της.

Ήδη η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με λειτουργικά και κτιριακά προβλήματα σε μεγάλες σχολικές μονάδες (2ο Δημοτικό Σχολείο) και με τη συστηματική προώθηση  της  «στοχευμένης» αξιολόγησης, η οποία αφορά στο εκπαιδευτικό έργο του κάθε μεμονωμένου εκπαιδευτικού και καθόλου στην εκπαιδευτική πολιτική που τρόικα και κυβέρνηση προωθούνε.  

Επειδή ο χώρος της παιδείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και ο ρόλος του εκπαιδευτικού καθοριστικός  για την επιβίωση μιας κοινωνίας, ο Σύλλογος σας θέλει όλους κοντά του, να τον ενημερώνετε για προβλήματα και να συμμετέχετε στις συλλογικές διεκδικήσεις.

Τα γραφεία του Συλλόγου , βρίσκονται στην οδό  N.Kολυβά 136
(όπισθεν Γραφείων Περιφέρειας) και  θα είναι ανοιχτά κάθε Δευτέρα- Τετάρτη και  Πέμπτη από τις 19:00 έως τις 20:30. Τακτικό συμβούλιο ορίστηκε να γίνεται τη δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα  και σ’ αυτό μπορούν να παρευρίσκονται όσοι επιθυμούν.
Όποιος συνάδελφος θα ήθελε να θέσει κάποιο θέμα προς συζήτηση στο συμβούλιο, πρέπει να ενημερώσει την πρόεδρο ή τη γραμματέα τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα , ώστε να υπάρξει η ανάλογη προετοιμασία.

Τα έγγραφα του Συλλόγου θα σας κοινοποιούνται μέσω  e-mail που στέλνονται στα σχολεία. Παρακαλούμε τους Διευθυντές και τους υπεύθυνους  αλληλογραφίας των σχολείων να εκτυπώνουν τις ανακοινώσεις του Συλλόγου.

Για την  επίτευξη ωστόσο καλύτερης και ουσιαστικότερης επικοινωνίας –σύμφωνα και με το καταστατικό του Συλλόγου - παρακαλούμε κάθε Σύλλογος Διδασκόντων να ορίσει ένα συνάδελφο ως συνδικαλιστικό σύνδεσμο, ο οποίος να επικοινωνήσει μαζί μας μέχρι τέλος του μήνα.

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη νέα σύνθεση του Δ.Σ., ύστερα από την αποχώρηση του προέδρου μας Αντώνη Κουρσάρη- λόγω μετάθεσης – και του μέλους μας Ευθύμιου Ζέλιου.

                                                Νέο Δ.Σ.

                 Πρόεδρος: Λάζου Ευφροσύνη  - 6944664402
         Αντιπρόεδρος: Χιώνη Αθηνά  -6973212519
    Γεν. Γραμματέας: Αντωνοπούλου Τασία -6944655704
                       Ταμίας: Μπελέρης Ιωάννης-6936832267
     Ειδ. Γραμματέας: Γκουνάγιας Αθανάσιος- 6948402090
                        Μέλος: Τσαούσης Μιχάλης -6937711631
                        Μέλος: Φουράκη Σοφία – 6977586706

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισυνάψουμε στο έγγραφό μας την αποχαιρετιστήρια επιστολή  του απερχόμενου προέδρου Αντώνη Κουρσάρη, ο οποίος με μοναδικό ήθος  και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης εκπροσώπησε το σύλλογό μας την τελευταία διετία και τον οποίο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα και από τη θέση αυτή.


                                                Για  το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                                        Η Γραμματέας

                                                           

Λάζου Ευφροσύνη                                                          Αντωνοπούλου Τασία


ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ζάκυνθος, 12 Ιουλίου 2014
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας αναφέρω με αρκετή συγκίνηση ότι αποχωρώ από τη Ζάκυνθο, λόγω μετάθεσης στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κέρκυρα, για οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη μέγιστη τιμή να με εμπιστευτείτε στη θέση του Προέδρου του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου για 2 συνεχείς θητείες, που δυστυχώς δεν θα μπορέσω να ολοκληρώσω. Σας ευχαριστώ όλους για την πρόθυμη βοήθεια και συνεργασία που μου παρείχατε και κυρίως για την αγάπη και εκτίμηση που μου δείχνατε.
Ο ερχομός μου πριν τρία χρόνια στη Ζάκυνθο συνέπεσε με τις πρωτοφανείς και συνταρακτικές αλλαγές που έφεραν στις ζωές μας οι νεοφιλελεύθερες ασκούμενες πολιτικές της Συγκυβέρνησης. Η μετατροπή της εκπαίδευσης από δημόσιο κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση του κράτους είναι σκοπός αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών. Το όραμά μου για μια άλλη κοινωνία δίχως αδικία, εκμετάλλευση, καταπίεση, ανισότητα και, μ’ αυτό σταθερό στον ορίζοντα, καθόρισε το ρόλο και τις δράσεις μου ως εργαζόμενου, αλλά και στα πολιτικοκοινωνικά επίπεδα που δρω, πάντοτε με ήθος και ανιδιοτέλεια, δύο απαραίτητες αξίες που θεωρώ πως πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε ενεργό πολίτη.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ και σε δύο ανθρώπους που υπήρξαν πολύτιμοι συμπαραστάτες σε αυτή την πορεία. Αρχικά, ο Νίκος ο Φαραός που με τη γνήσια και ειλικρινή του στάση ζωής, αλλά και την πορεία του στο κίνημα, αποτέλεσε για μένα έμπνευση και φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και τη Βάσω τη Χροναίου, η οποία υπήρξε αφανής ήρωας όλων των προσπαθειών του Συλλόγου, και με την αμέριστη στήριξη της οποίας πραγματοποιήσαμε τις δράσεις του Συλλόγου μας.
Εκείνο που μπορώ να σας εκμυστηρευθώ φεύγοντας, είναι κάτι που με γεμίζει ικανοποίηση και χαρά: Θα μπορώ να σας ανταμώνω όλους με ένα ζεστό χαμόγελο, γεμάτο εκτίμηση και αγάπη, που θα εκφράζουν τα συναισθήματα που είχα και θα έχω για σας, γιατί πάντα είχα τον συνάδελφο πάνω από όλα. Και αν παρ΄ ελπίδα και χωρίς να το θέλω κάποιον πίκρανα λόγω απειρίας, ζητώ κατανόηση και συγγνώμη.
Σε καθεμιά και καθέναν από εσάς, θέλω να ευχηθώ από καρδιάς ατομική και οικογενειακή υγεία, προκοπή, κι ευτυχία. Σε πείσμα των καιρών συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε. Οι μαχόμενοι δάσκαλοι οραματιζόμαστε ένα σχολείο που δεν αποδέχεται την ταξινόμηση των παιδιών’ η δημοκρατία, αλλά και αντιφασιστική και αντιρατσιστική εκπαίδευση να διαπερνά όλο το πνεύμα των αναλυτικών προγραμμάτων και της λειτουργίας του σχολείου στα πλαίσια της ανθρωπιστικής καθολικής παιδείας και του ουμανισμού. Άλλωστε, ο Παλαμάς μας προέτρεψε να σμιλεύουμε ψυχές, όχι με λόγια, με έργα το άδικο πολέμα, συμπλήρωσε ο Βάρναλης. Εύχομαι στους συναδέλφους του Δ.Σ. να έχουν την καλύτερη δυνατή επιτυχία στη δύσκολη διετία της θητείας τους.

Με συναδελφικούς, αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Αντώνης Κουρσάρης,
Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου
«Διονύσιος Σολωμός»



Υστερόγραφο:
Το σωματείο στο οποίο μετέχουμε, ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου, εδώ και χρόνια πρωτοστατεί στους αγώνες, προασπίζοντας τα δικαιώματα των συναδέλφων. Τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο, ο Σύλλογός μας ενδιαφέρθηκε έμπρακτα για την ανάδειξη και προβολή των προβλημάτων μας, έκανε προωθητικές προτάσεις και πήρε σχετικές πρωτοβουλίες, όπως για τα χαράτσια, το Συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, κ.ά.
Τα τελευταία χρόνια η εργατική τάξη δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Τα εργασιακά μας δικαιώματα βάλλονται συνεχώς, οι κοινωνικές υποδομές διαλύονται. Ταυτόχρονα το δημοκρατικό δικαίωμα του συνδικαλισμού ενοχλεί τη συγκυβέρνηση και τα συμφέροντα που υπηρετεί. Η επίθεση αυτή δείχνει τι στην πραγματικότητα φοβούνται. Και άρα τι είναι αυτό που εμείς πρέπει να ενισχύουμε.  Η επίθεση αυτή καταρρίπτει τα επιχειρήματα του τύπου «δε γίνεται τίποτα με τις απεργίες και τα σωματεία» και αποκαλύπτουν την προέλευση αυτών των αντιδραστικών επιχειρημάτων που συχνά κυκλοφορούν στα σχολεία.
Αλλά και η πολύπλευρη δράση του σωματείου μας, δείχνει αν και κατά πόσο είναι χρήσιμη, απαραίτητη ή και πολύτιμη η ύπαρξη και η δράση των σωματείων. Εμείς στο Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου, συμβάλλοντας με τις μικρές μας δυνάμεις στην προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας αλλά και στην πνευματική και πολιτιστική άνοδο του τόπου μας, θεωρήσαμε ότι τα έργα πολιτισμού αποτελούν έστω ένα μικρό ανάχωμα στην πλημμυρίδα της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που όλοι μας βιώνουμε καθημερινά. Συνδικαλισμός και πολιτισμός είναι δύο έννοιες που βαδίζουν παράλληλα για την ανάπτυξη του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, του πνεύματος και του λόγου. Ο Σύλλογός μας διατηρεί και καλλιεργεί την ανθρώπινη αξία της συσπείρωσης και συνύπαρξης, προϊόν της οποίας είναι και η δημιουργία των ομάδων πολιτισμού που λειτουργήσαμε.
Σήμερα το σωματείο μας χρειάζεται τη στήριξη του καθενός μας. Χρειάζεται την προστασία όλων μας. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, διεκδικούμε την αξιοπρέπειά μας και αγωνιζόμαστε για το μέλλον των μαθητών μας, καθώς μέσα από την παιδεία και την καλλιέργεια της ψυχής θα μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε το εκπαιδευτικό, κοινωνικό  και  συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου